Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Transkraniálna duplexná sonografia

Dátum: 12.10.2020
Autor: Poliklinika Šurany
Transkraniálna duplexná sonografia

Transkraniálna farebná duplexná sonografia - vyšetrovacia metóda, ktorá umožňuje neinvazívne zobrazenie mozgového parenchýnu a ciev. 

Objednať sa môžete telefonicky : 03569230041

     Transkraniálna farebná duplexná sonografia je neurosonologická vyšetrovacia metóda, ktorá umožňuje neinvazívne zobrazenie mozgového parenchýmu a ciev s možnosťou merania prietoku intrakraniálnymi tepnam cez intaktnú lebku. Akustický prístup k týmto tepnám predstavujú anatomické „okná“ (prirodzené zoslabenia kostí lebky). Kvalita zobrazenia je limitovaná vlastnosťami anatomických okien individuálneho pacienta. Ako obligátny prístup používame obojstranný transtemporálny prístup a transforaminálny (transnuchální) prístup. Poloha pacienta je vleže na chrbáte.

    Základným dôvodom indikácií TCCS vyšetrenia je klinická symptomatológia pacienta, ďalej nálezy pomocných vyšetrení (zobrazovacích a funkčných), ktoré musia byť komplexne posúdené.     Predpokladom pre správnu interpretáciu nálezu TCCS vyšetrenie je predchádzajúce uskutočnenie duplexnej sonografie extrakraniálnych tepien.

Prehľad najdôležitějších indikácií TCCS vyšetrenia v ambulantnej praxi:

  • Vyšetrenie pacientov so stenózami alebo oklúziami extrakraniálnych tepien – zistenie a sledovanie dôsledkov pre mozgovú cirkuláciu a zhodnotenie kolaterálneho obehu, vyšetřenie pred plánovaným revaskularizačným výkonom
  • Vyšetrenie pacientov s podozrením na stenotický proces intrakraniálních tepien alebo už známymi intrakraniálnymi stenózami-diagnostika a sledovánie intrakraniálnych stenóz a ich hemodynamických dôsledkov ( u pacientovpo CMP, TIA)
  • Vyšetrenie pacientov s chronickým cerebrovaskulárnym ochorením, v diferenciálnej diagnostike a k sledovániu intrakraniálnych angiopatií a arteriitíd.
  • Vyšetrenie v diferenciálnej diagnostike bolestí hlavy, najmä migrény. 

 

                                                                                                              MUDr.. Katarína Kročková, neurolog. ambulancia