Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výmenný lístok k špecialistovi potrebný. NEPREHLIADNITE!

Dátum: 23.03.2023
Autor: Helena Hurtoňová

Výmenný lístok k špecialistovi je  potrebný a vyžaduje ho každá poisťovňa.

ZP Dôvera  

ZP Union  

ZP VšZP   

Výmenný lístok predstavujú písomné odporúčanie všeobecného lekára alebo iného odborného lekára, na základe ktorého bude pacientovi poskytnutá špecializovaná ambulantná starostlivosť, uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia.

Výmenný lístok lekárovi – špecialistovi poskytuje podstatné informácie o zdravotnom stave pacienta, diagnóze pacienta a o tom, čo má byť predmetom daného vyšetrenia u špecialistu. 

Na základe odborného vyšetrenia Vám lekár - špecialista vyhotoví správu pre Vášho všeobecného lekára o poskytnutej  zdravotnej starostlivosti.

Vydaný výmenný lístok platí na celom území Slovenskej republiky. Pacient si tak sám vyberie, u ktorého špecialistu si dá potrebné vyšetrenie urobiť. To však neznamená, že špecialista musí automaticky každého pacienta prijať. Lekár je oprávnený odmietnuť pacienta v prípade stanovenom zákonom, napríklad ak je mimoriadne pracovne zaťažený. To neplatí v prípade, ak ide o urgentné prípady. 

Lekár - špecialista je oprávnený vyžadovať od pacienta výmenný lístok s dátumom, ktorý bude odrážať reálnu čakaciu lehotu na predmetné vyšetrenie a hlavne odráža aktuálny zdravotný stav pacienta, pre ktorý bol k špecialistovi poslaný.  

Výmenný lístok nepotrebujete v týchto prípadoch:

  • na vyšetrenie u psychiatra, gynekológa, kožného a očného lekára v prípade predpísania okuliarov
  • na kontrolné vyšetrenia u lekára špecialistu , ak ste boli pozvaný
  • do 24 hodín od vzniku úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu
  • v prípade dispenzarizácie - pravidelného sledovania zdravotného stavu pacienta 
  • ak ide o ochranné ambulantné liečenie