Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ortoptická cvičebňa

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 21.09.2018
Autor: Poliklinika Šurany

TUPOZRAKOSŤ, PLEIOPTIKA, ORTOPTIKA ... ČO TO JE ?

Tupozrakosť /amblyopia/ je znížená zraková ostrosť oka bez viditeľných prejavov jeho ochorenia. Takto zníženú zrakovú ostrosť nevieme vykorigovať okuliarmi.
Príčinou tupozrakosti je to, že v detstve v období vývoja zrakového systému oko prijímalo abnormálny
/napr. hmlistý, deformovaný.../ obraz. Najčastejšie sa s tupozrakosťou stretávame pri škúlení /strabizme/, vyššej dioptrickej chybe /aj bez škúlenia/, alebo pri iných očných ochoreniach, ktoré spôsobujú, že na sietnicu v detstve nedopadá správny ostrý obraz / napr.. vrodený šedý zákal, poklesnuté očné viečko a pod./
Podstata vzniku tupozrakosti nie je v oku ale v MOZGU ! To čo vidíme súčasne pravým a ľavým okom sa spracováva v mozgu do jedného výsledného vnemu - za ideálnych podmienok do kvalitného obrazu, ktorý má svoju ostrosť a hĺbku. Pri tupozrakosti jedno oko vidí aj napriek správnym okuliarom horšie.

Je to nedostatočne na to, aby to mozgu stačilo na vytvorenie kvalitného vnemu. Keďže obraz z takéhoto oka je pre mozog nekvalitný, mozog ho jednoducho pri pozeraní oboma očami "vypne" alebo „utlmí“, aby nerušilo výsledný obraz. Podobne aj pri tupozrakosti oboch očí, (napr. pri vyššej dioptrickej chybe) mozog stráca schopnosť spracovávať obraz do kvalitného vnemu.
Dieťaťu sa po narodení ostrosť videnie vyvíja. Nevidí hneď ostro a priestorovo. Vývoj je individuálny, ale spravidla trvá niekoľko rokov, kým dieťa nadobudne túto schopnosť a ďalších niekoľko rokov, kým si ju upevní /do 7.-8. roku života/. Takisto s tupozrakosťou sa dieťa nerodí, tupozrakosť sa vyvíja. Je NÁSLEDOK poruchy procesu videnia v kritickej fáze vývoja zraku. Tupozrakosť môže vzniknúť do 6.roku života, počas najintenzívnejšieho vývoja videnia. Ak počas tohoto "kritického obdobia" zasiahne do procesu "zaostrovania" videnia "prekážka" napr. vyššia refrakčná chyba, škúlenie, iné ochorenie oka ... hrozí vznik tupozrakosti. Čím skôr vznikne a čím dlhšie trvá, tým náročnejšie je jej odstránenie. U dospelého človeka tupozrakosť nevzniká!
Liečba tupozrakosti: Pri liečbe kombinujeme správne vykorigovanie prípadnej dioptrickej chyby s pleioptickou liečbou a odstraňujme prípadnú vyvolávaciu príčinu. Tupozrakosť sa nedá operovať!
Pleioptická liečba /liečba tupozrakosti/ znamená aktívne zapojenie tupozrakého oka do procesu videnia najčastejšie zakrytím lepšieho oka. (Predstavte si šikovné ale "unavené" oko a lenivé oko, ktoré má potenciál byť rovnako šikovné. Šikovné unavené si musí oddýchnuť a lenivé musí začať poriadne pracovať.) Počas zakrytia lepšieho oka /na doporučený čas / a popri nasadenej najvhodnejšej korekcii, je vhodné minimálne 30 minút "cvičiť" /stimulovať/ tupozraké oko aktivitami doblízka. S cvičením tupozrakosti treba začať čo najskôr. Čím skôr sa tupozrakosť zistí a začne liečiť, tým sú úspechy väčšie. Najväčšie šance na úplné vyliečenie sú do 4.-5.roku roku života. Neskôr pravdepodobnosť úplného vyliečenia klesá a predlžuje sa liečba. Zlepšenie je ešte možné do 7.-8. roku života, podľa najnovších štúdií sa netreba vzdávať ani neskôr !!!!
Aj keď sa hovorí o cvičení oka, cvičenie zlepšuje hlavne spracovanie videného obrazu v mozgu. V podstate cvičíme MOZOG a vytváranie správnych nervových spojení. Tieto nervové spojenia sa vytvárajú najľahšie u detí a preto cvičenie má najväčší význam pre deti. U väčších detí a dospelých je vytvorenie potrebného spojenia omnoho zdĺhavejšie, náročnejšie a v mnohých prípadoch už aj nemožné.
POZOR ! Cvičením nie je možné odstrániť dioptrickú chybu oka !
Aj rozcvičená tupozrakosť musí byť naďalej sledovaná pre riziko návratu tupozrakosti a tupozraké oko naďalej stimulované zakrývaním lepšieho oka, ale na podstatne kratší čas, než na začiatku pleioptickej liečby.
Ak sa podarí zrakovú ostrosť tupozrakého oka zlepšiť natoľko, že sa vyrovná alebo priblíži k lepšiemu oku, nasleduje druhá fáza cvičenia - nácvik spolupráce oboch očí a priestorového videnia - ORTOPTIKA.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
ortoptika Veľkosť: 103.3 kB Formát: docx Dátum: 25.9.2018