Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Gastroenterologická ambulancia

Dátum: 17.07.2019
Autor: Poliklinika Šurany
Gastroenterologická ambulancia

Gastroenterologická ambulancia.

 

Lekár:   MUDr.Anita Riedlová 

Sestra:  Jarmila Hnátová       

Ordinačné hodiny:   

pondelok 14.30  -  18.30
utorok 06.00  -  12.00  endoskopie - objednaní pacienti
streda 06.00  -  12.00  endoskopie - objednaní pacietni
štvrtok  13.00  -  17.00

Gastroenterologická ambulancia vykonáva USG vyšetrenia abdomenu u dospelých aj u detí, gastroskopie, kolonoskopie (detskí pacienti sa vyšetrujú po predchádzajúcom telefonickom dohovore). Zaoberá sa aj hepatológiou, v rámci ktorej robí diferenciálnu diagnostiku hepatálnych ochorení, manažment a liečbu hepatologických pacientov – takže očakáva pacientov aj so „zvýšenými pečeňovými testami“.

 

 Objednávanie pacientov a informácia pre všeobecných lekárov:

  • Pacient sa na vyšetrenie na gastroenterologickú ambulanciu objedná u sestry osobne alebo na telefónnom čísle: 035/6923 022  (pondelok a štvrtok).
  • Pacienti sú objednávaní v polhodinových intervaloch bezplatne.
  • Pacient musí mať výmenný lístok od svojho obvodného lekára. Výmenný lístok by mal obsahovať stručný popis ťažkostí, predchádzajúcu liečbu, diagnózu pacienta.
  • Ak boli u pacienta realizované krvné vyšetrenia, prípadne má pacient prepúšťacie správy, treba priniesť so sebou.
  • Ak sa jedná o prvovyšetrenie je potrebné odoslať pacienta s výpisom zo zdravotnej dokumentácie, resp. s duplikátom poslednej preventívnej prehliadky pacienta.
  • V prípade ultrasonografie abdomenu v poobedňajších hodinách je potrebné poučiť pacientov, aby prišli na vyšetrenie nalačno, to znamená, že sa môžu naraňajkovať, ale už neobedovať.
  • Akútne stavy hláste telefonicky na telefónne čísla: 035/6923 022, 035/6923 025.

                                                                    

 Príprava na vyšetrenie

  • Váš pacient je objednaný k endoskopickému vyšetreniu (gastroskopia alebo kolonoskopia). Vzhľadom na to, že pri týchto vyšetreniach sa vykonávajú aj invazívne zákroky(biopsia, polypektómia, elektrokoagulácia) je potrebné aby si pacient priniesol k tomuto vyšetreniu výsledky nasledujúcich testov: krvný obraz, protrombínový čas (Quick).

 

  • Z toho istého dôvodu je potrebné u pacienta, ktorý užíva Anopyrin ho vysadiť aspoň 10 dní pred plánovanou endoskopiou. U pacientov na trvalej antikoagulačnej liečbe (Warfarín, Orfarín) je možné vykonať endoskopiu len v prísne indikovaných prípadoch a to za predpokladu, že počas vyšetrenia nebude možné odobrať vzorky na histológiu, vykonať polypektómiu. Z toho dôvodu je vhodnejšie realizovať endoskopické vyšetrenie takéhoto pacienta cestou hospitalizácie cestou prechodného prevedenia antikoagulačnej liečby na nízkomolekulárny hepatín. Takisto nezabúdajte, že u pacientov s chlopňovými chybami alebo po náhrade chlopne sa vyžaduje antibiotická profylaxia bakteriálnej endokarditídy (potrebné konzultovať s kardiológom pacienta)