Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Duplexné ultrasonografické vyšetrenie extrakraniálnych ciev

Dátum: 28.02.2019
Autor: Poliklinika Šurany
Duplexné ultrasonografické vyšetrenie extrakraniálnych ciev

MUDr. Daša Vislayová - neurológ

  USG pracovisko II poschodie vľavo

- možnosť objednať sa na tel. č.

035 6923041

 

Ultrazvukové vyšetrenie krčných mozgových tepien vykonáva neurológ, kardiológ alebo angiológ. Realizuje sa u pacientov s podozrením na zúženie alebo uzáver karotických a vertebrálnych tepien, ktoré sú hlavnými cievami zásobujúcimi mozog. Sú povinným vyšetrením u pacientov po mozgovej príhode a u ďalších neurologických ochorení (bolesti hlavy, závraty, porucha vedomia atď.). Ako preventívne vyšetrenie sa ultrazvuk krčných tepien vykonáva u pacientov s rizikom aterosklerózy - vysoký krvný tlak, cukrovka, hyperlipoproteinémia, srdcové ochorenia, obezita.

Vyšetrenie umožňuje ihneď odhaliť prítomnosť aterosklerotického či iného postihnutia tepny a stanoviť rozsah ich zúženia. Zúženie tepny viac ako 70 % zvyšuje riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Včasné odhalenie a liečba pomáhajú zachrániť život. 

 

Na vyšetrenie nie je potrebné sa špeciálne pripraviť. Prebieha v ľahu, trvá približne 5-10 minút. Nie je bolestivé a po jeho ukončení nie sú potrebné žiadne obmedzenia. Výsledok obdržíte aj s doporučením ihneď.